6.1.24

Giving up is not in the blood, sir, is not in the blood!

"When you are at the mountains, you find who you really are."

~ Nimsdai


Nirmal Purja, γνωστός ως Nims ή Nimsdai. Μεγαλωμένος σε μια πάμφτωχη νεπαλέζικη οικογένεια όπου δεν είχε ούτε παντόφλες να φορέσει, η μόνη διέξοδος από τη φτώχια ήταν να καταταγεί στην ταξιαρχία των gurkhas όπως και ο πατέρας του, όπως και τα αδέρφια του, τα οποία φρόντισαν να φοιτήσει σε ένα αγγλόφωνο οικοτροφείο.


 


 

Μπήκε στους gurkhas και στην συνέχεια, με πολύ κόπο και απίστευτα σκληρή εκπαίδευση στην οποία υπέβαλλε τον εαυτό του επί μήνες, κατάφερε να γίνει δεκτός στην Υπηρεσία Ειδικών Σκαφών (SBS), και ήταν ο πρώτος  νεπαλέζος που μπήκε στη επίλεκτη αυτή μονάδα ειδικών δυνάμεων του Βασιλικού Ναυτικού. Υπηρέτησε στην Ειδική Υπηρεσία Σκαφών ως ειδικός αρκτικού πολέμου. Οι κανονισμοί του Υπουργείου Άμυνας του απαγορεύουν να συζητά τις δραστηριότητές του με το SBS, ωστόσο είπε ότι συμμετείχε σε όλες τις πολεμικές ασκήσεις στις οποίες συμμετείχε η Βρετανία και τραυματίστηκε αφού δέχτηκε μια σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή που παραλίγο να τον έβρισκε στο λαιμό.
Το 2018, δέχτηκε πρόσκληση να συμμετάσχει στη μονάδα Ειδικών Αεροπορικών Υπηρεσιών (SAS) και λίγους μήνες πριν βγει στη σύνταξη από το SBS παραιτήθηκε προκειμένου να επικεντρωθεί στο project possible. Eκείνο το διάστημα ήταν και ο μόνος που στήριζε οικονομικά την οικογένειά του στο Νεπάλ και η απόφασή του να εγκαταλείψει τον στρατό, χάνοντας την σίγουρη σύνταξή του, σε συνδυασμό με την κλονισμένη υγεία της μητέρας του, ήταν κεραυνός εν αιθρία.
Ελλείψει χορηγών, έβαλε όσα χρήματα είχε στην άκρη για να χρηματοδοτήσει τις αποστολές στις 14 κορυφές. Αυτό δημιούργησε ένα κλίμα ανασφάλειας και φόβου δεδομένου ότι πρόκειται για ένα μεγάλο ρίσκο και ταυτόχρονα ένα πολύ επικίνδυνο τόλμημα.


Το Project Possible 14/7 έμοιαζε αδιανόητο, αφού ο πρώτος που το έκανε, ο Reinhold Messner χρειάστηκε 16 χρόνια για να το ολοκληρώσει, χωρίς βοήθεια οξυγόνου. Ο Nims θα λειτουργούσε με ένα δικό του υβριδικό σύστημα, όσον αφορά τη χρήση οξυγόνου. Υπο κανονικές συνθήκες απαιτούνται 7 χρόνια. Ο Nims αποφάσισε ότι θα το κάνει σε 7 μήνες. Και τα κατάφερε. Για την ακρίβεια έκανε 6 μήνες και 6 μέρες. Κι αν δεν είχε προκύψει να είναι κλειστό το Shishapangma, θα είχε τελειώσει σε 1 μήνα λιγότερο.

H φωτο του Nims από το Everest που έγινε viral
 
Έκανε την πρώτη του μεγάλη αναρρίχηση των Ιμαλαΐων το 2012, φτάνοντας στη κορυφή του Lobuche χωρίς προηγούμενη εμπειρία ως ορειβάτης. Το 2014 ανέβηκε στο Dhaulagiri (8.167 μέτρα) κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού επιστροφής μόλις 15 ημερών και το 2016 το Everest για πρώτη φορά. Το 2017 ηγήθηκε της Αποστολής Ghurka «G200E», η οποία ανέβηκε στο Everest μαζί με 13 ghurka για να τιμήσουν τα 200 χρόνια υπηρεσίας των gurkhas στον Βρετανικό Στρατό. Έχει ανέβει στο Έβερεστ έξι φορές.
Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ανέβηκε στο Everest , στο Loche και στο Makalu μέσα σε 48 ώρες. To 2018 Η Βασίλισσα της Αγγλίας του απένειμε to παράσημο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για την εξαιρετική του προσφορά στην ορειβασία μεγάλου υψομέτρου.
Το 2021 μετά τις τρομερές καιρικές συνθήκες που έπληξαν τα χαμηλότερα στρατόπεδα στους πρόποδες του K2 και χάθηκε κάποιος εξοπλισμός, η ομάδα του Νιμς που αποτελείται από τους Mingma David Sherpa, Mingma Tenzi Sherpa, Geljen Sherpa, Pem Chiri Sherpa, Dawa Temba Sherpa και τον ίδιο, μαζί με την ομάδα των Mingma Gyalje Sherpa (Mingma G), Dawa Tenjin Sherpa και Kilu Pemba Sherpa και Sona Sherpa της 7 summit Treks, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ανέβουν στην κορυφή του K2 μαζί, ως ομάδα. Τα κατάφεραν, έφτασαν στην κορυφή στις 16:58 τοπική ώρα στο Πακιστάν, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο του Νεπάλ, αφήνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στον ορειβατικό κόσμο για το ποιοι είναι οι κυρίαρχοι στη "ζώνη του θανάτου". Αυτή είναι η πρώτη επιτυχημένη χειμερινή αποστολή στο K2 μετά από πολλές προσπάθειες από το 1987. Ο Nims ήταν το μόνο μέλος της ομάδας που έφτασε στην κορυφή χωρίς να χρησιμοποιήσει συμπληρωματικό οξυγόνο, και έγινε το πρώτο άτομο που το έκανε το χειμώνα.  




To Project Possible 14/7 με ημερομηνίες

Φάση I
1- Annapurna 8091 Nepal 23/4/2019
2- Dhaulagiri 8167 Nepal 12/5/2019
3- Kanchenjunga 8586 Nepal 15/5/2019
4- Everest 8848 Nepal 22/5/2019 (!!!)
5- Lhotse 8516 Nepal 22/5/2019 (!!!)
6- Makalu 8481 Nepal 24/5/2019

Φάση II
7- Nanga Parbat 8126 Pakistan 3/7/2019
8- G1 8010 Pakistan 15/7/2019
9- G2 8035 Pakistan 18/7/2019
10- K2 8611 Pakistan 24/7/2019
11- Broad Peak 8051 Pakistan 26/7/2019

Φάση III
12- Cho Oyu 8201 Tibet 23/9/2019
13- Manaslu 8156 Nepal 27/9/2019
14- Shishapangma 8013 Tibet 29/10/2019

O Nims στην κορυφή του Gasherbrum II


Μετά την πρώτη επιτυχία στο Annapurna ξενύχτησε με τους συντρόφους του ορειβάτες στην Κατμαντού μέχρι πρωίας. Με δυνατό hang over ξεκίνησε για το Dhaulagiri. Όλοι είπαν ότι είναι τελείως τρελός. Προφανώς είναι! Ανέβηκε μισομεθυσμένος και κατέβηκε τρέχοντας. Επόμενος στόχος το Kanchenjunga. Έφτασε και πάλι στην κορυφή. Κατεβαίνοντας εντοπίζει ορειβάτη μισοθαμμένο στο χιόνι που του είχε τελειώσει το οξυγόνο και του δίνει το δικό του, ξεκινώντας την διαδικασία διάσωσής του, καλώντας για βοήθεια. Η βοήθεια δεν φτάνει ποτέ, ο ορειβάτης πεθαίνει κι ο Nims παθαίνει h.a.c.e. Επιστρέφοντας περιμαζεύει δευτερο ορειβάτη που ξέμεινε από οξυγόνο. Ωστόσο το project πρέπει να συνεχιστεί. Καταφέρνει σε 48 ώρες να φτάσει στις κορυφές των Everest, Lhotse και Makalu.
Στη δεύτερη φάση, κατεβαίνοντας το Nanga Parbat γλυστράει και πέφτει και πάνω που πιστεύει ότι όλα τελειώνουν βλέπει ένα σχοινί και το αρπάζει. Ήταν η πρώτη φορά που φοβήθηκε κι αυτό του έριξε την ψυχολογία, ευτυχώς όχι για πολύ. Ξεπετάει τα G1 και G2 και φτάνοντας στο basecamp του Κ2 στήνει ένα τρελό ολονύκτιο πάρτυ με όλους τους ορειβάτες που ήταν εκεί γιατί "ήταν στρεσαρισμένοι" όπως είπε. Το τοπίο είναι καταθλιπτικό και οι μισοί θέλουν να εγκαταλείψουν. Τους πείθει να τολμήσουν, και τα καταφέρνουν όλοι μαζί να φτάσουν στην κορυφή. Μετά το Broad Peak επιστρέφει στο Νεπάλ μετά από επείγουσα κλήση του αδερφού του, καθώς η μητέρα του έπαθε έμφραγμα. Ο Nims που είχε αδυναμία σε κείνη σταματά το project μέχρι να γίνει καλά. Του απομένουν 3 κορυφές. Πληροφορείται ότι το Shishapangma είναι κλειστό λόγω εξαιρετικά επικίνδυνων καιρικών συνθηκών και θα ανοίξει ξανά για τους ορειβάτες σε ένα χρόνο. Βρίσκεται στο Manaslu. Πληροφορείται ότι και το Cho Oyu θα κλείσει τις επόμενες μέρες. Νιώθει το όνειρό του να σβήνει. Αλλάζει πλάνο και φεύγει πρώτα για το Cho Oyu. Καταφέρνει να φτάσει στην κορυφή. Επιστρέφει κυριολεκτικά τρέχοντας για να ξαναπάει στο Manaslu. Φτάνει στην κορυφή και κατεβαίνοντας νιώθει ότι θα είναι και το τελευταίο βουνό κι ότι το Project Possible 14/7 δεν θα ολοκληρωθεί. Ωστόσο δεν το βάζει κάτω, και ξεκινά μια καμπάνια να βρεί υποστηρικτές. Επισκέπτεται πολιτικούς αρχηγούς, στέλνει μέιλ, παίρνει τηλ, ζητά απεγνωσμένα βοήθεια μέσα από τα σόσιαλ μήντια. Πρόκειται πλέον και γα την επιβίωσή του, μιας και τα τελευταία του χρήματα εξανεμίστηκαν.Η βοήθεια έρχεται από όλον τον ορειβατικό κόσμο και σταδιακά μεγαλώνει καθώς όλη αυτή η τιτάνια προσπάθειά του έγινε έμπνευση για χιλιάδες κόσμου. Η κυβέρνηση της Κίνας αναγκάζεται να του επιτρέψει την πρόσβαση στο Shishapangma. Φτάνει με την ομάδα του και στις 29 Οκτωβρίου 2019 ολοκληρώνει το Project Possible 14/7
σε λιγότερο από 7 μήνες. "Είμαι ο Usain Bolt των κορυφών 8000μ"


Τους υποδέχονται με τιμές και αλλαλαγμούς. Η μητέρα του με ισχυρά κλονισμένη υγεία, ανακουφίζεται που τον βλέπει να επιστρέφει ζωντανός.

"Αν ήμασταν ευρωπαίοι πολίτες θα είχε γίνει δεκαπλάσιος ντόρος με την επιτυχία μας. Ήθελα να περάσω ένα μήνυμα σε όλους και να ενώσω τους νεπαλέζους σέρπα, που αξίζουν καλύτερη μεταχείριση, καλύτερες αμοιβές, γιατί αναμφισβήτητα γνωρίζουν τα βουνά καλύτερα από όλους και χωρίς αυτούς καμιά αποστολή δεν θα προχωρούσε." Ο Nims κατάφερε με αυτήν την επιτυχία να ανεβλάσει τον πήχυ των ορειβατικών αποστολών σε απίστευτα υψηλό επίπεδο, τα basecamp είναι σαν διαστημικοί σταθμοί, και οι ομάδες που δραστηριοποιούνται στο χειμερινό βουνό των 8000μ και άνω μπορούν να εγγυηθούν την τεχνογνωσία τους και σε ένα μεγάλο βαθμό την ασφάλεια των ορειβατών, μιας και σε αυτές τις αποστολές είναι δεδομένο ότι 1 στους 3 υπάρχει πιθανότητα να μην επιστρέψει και ο κάθε ορειβάτης αναλαμβάνει το προσωπικό του ρίσκο θέλοντας να πραγματοποιήσει το όνειρό του.



Ο Nims είναι είναι παντρεμένος με την Suchi Purja, κόρη επίσης στρατιωτικού στην ταξιαρχία gurkhas, είναι και το στήριγμά του όπως λέει, και χωρίς την υπομονή της δεν θα είχε καταφέρει όλα αυτά. Το Δεκέμβριο 2023 το Πανεπιστήμιο Loughborough στο οποίο φοίτησε τον ανακήρυξε επίτιμο διδάκτορα για την εξαιρετική στρατιωτική του θητεία και τα επιτεύγματά του στην ορειβασία.


"Giving up is not in the blood, sir, is not in the blood!"
~ Nimsdai